niedziela, 6 kwietnia 2014

Pierożki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowo - orzechowym oraz sosem pietruszkowym


Pierożki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowo - orzechowym oraz sosem pietruszkowym

/około 20 pierożków/

300g ciasta francuskiego
250g świeżego szpinaku
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
50g orzechów nerkowca
50g pestek słonecznika
2 łyżki serka śmietankowego
suszona bazylia
sól morska
pieprz czarny
oliwa
sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Obrać i posiekać czosnek oraz cebulkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać oczyszczony szpinak. Dusić do wyparowania wody. W moździerzu rozdrobnić orzechy i pestki. Do szpinaku dodać masło i rozdrobnione orzechy. Wymieszać. Dodać serek, bazylię, sól i pieprz. Ponownie wmieszać i zdjąć z ognia.
Ciasto podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy z nich położyć około 1,5 łyżki farszu. Zlepić 2 przeciwne rogi jak na zdjęciach. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (termoobieg) przez 10 minut.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Podać go do upieczonych pierożków, które smakują najlepiej prosto z piekarnika:)
Smacznego!

 

1 komentarz: