sobota, 19 kwietnia 2014

Drożdżowe bułeczki z razową nutą oraz szpinakowo - pomidorowym farszem


Drożdżowe bułeczki z razową nutą oraz szpinakowo - pomidorowym farszem

/12 bułeczek/

ciasto:
500g mąki pszennej
200g mąki żytniej razowej
100ml wody
250ml mleka
75g masła
12g suszonych drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
farsz:
100g świeżego szpinaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
100g sera żółtego
1/3 szklanki śmietanki 30%
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz

2 łyżki sezamu

Podgrzać wodę. Ma być ciepła, ale nie gorąca. Dodać drożdże, cukier, 1 łyżkę pszennej mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko. Podgrzewać chwilę do połączenia się obu składników. Lekko ostudzić. Roztrzepać jajka i dodać je do letniego mleka z masłem.Należy uważać, aby masa się nie ścieła Obie mąki wsypać do miski, dodać zaczyn, masę z jajkami sól oraz oliwę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodać umyty szpinak. Dusić do wyparowania wody. Ser żółty starkować. Pomidory suszone drobno pokroić. Do szpinaku włożyć ser, pomidory, posiekane listki bazylii. Dodać sól i pieprz. Wlać śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Wyrośnięte ciasto dzielić na niewielkie porcje. Spłaszczyć każdą, na środek włożyć 1 łyżkę farszu. Skleić w kulkę. wszystkie bułeczki posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!



2 komentarze: