czwartek, 27 marca 2014

Zdrowe czekoladowe babeczki z frużeliną porzeczkową i otrębami


Zdrowe czekoladowe babeczki z frużeliną porzeczkową i otrębami

/12 babeczek/

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów żytnich
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
80g masła
200ml mleka
1 jajko
frużelina porzeczkowa

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, otręby, cukier, proszek oraz kakao. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać w drugiej misce z mlekiem i jajkiem. Składniki z obu misek połączyć i wymieszać dokładnie łyżką. Do każdej papilotki włożyć 2 łyżeczki masy, położyć niepełną łyżeczkę frużeliny, przykryć 1,5 łyżką masy na babeczki. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po tym czasie sprawdzić, czy babeczki są w środku suche. Jeśli uważamy, że jest taka potrzeba - trzymać w wyłączonym piekarniku przez 10 - 15 minut.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wszystko na Twoim blogu jest takie zdrowe i lekkie :) Powinnaś dodawać wpisy częściej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz! :)

      Usuń
  2. o mniom mniom! Wygląda super:D ps. musiałam sprawdzić znaczenie słowa frużelina hahah. Nie dość,że świetne przepisy to jeszcze się uczę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie :) bardzo podoba mi się pomysł na nie, lece zajrzeć w inne Twoje przepisy:)

    OdpowiedzUsuń