poniedziałek, 10 marca 2014

Pyszna tarta na cieście francuskim z porem oraz pomidorkami!

Pyszna tarta na cieście francuskim z porem oraz pomidorkami!

275g ciasta francuskiego
1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
2 średnie pory pokrojone w plasterki
7 pomidorków koktajlowych
5 łyżek passaty pomidorowej
180g jogurtu naturalnego
1 kula mozzarelli
1 łyżka majonezu
czosnek w proszku
bazylia
sól
pieprz

Ciastem francuskim wyłożyć formę na tartę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
W między czasie przygotować farsz. Na oliwie zeszklić cebulkę. Dodać pory i dusić pod przykryciem około 7  minut. Pomidorki przekroić na połówki. W osobnej misce wymieszać jogurt naturalny, majonez, porwaną mozzarellę oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, bazylia).
Podpieczony spód polać passatą,, położyć cebulkę z porami, zalać masą jogurtową oraz poukładać połówki pomidorków. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 15 minut. Po tym czasie zostawić tartę w wyłączonym piekarniku na 5 minut.
Najlepiej smakuje gorąca :)
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja dzisiaj robiłam na obiad tartę ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń