niedziela, 23 lutego 2014

Pyszne ciasto limonkowe z czekoladowo - limonkową polewą!


Ciasto limonkowe

/tortownica 22 cm/

2/3 szklanki trzcinowego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
150g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 2 limonek
1 łyżka soku z limonki

Polewa czekoladowo - limonkowa

100g czekolady, min. 70%
1 łyżka masła
sok z 1/2 limonki

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z limonek oraz sok z limonki. Zmiksować składniki razem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez około 25 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli wkładana wykałaczka/patyczek jest sucha. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać sok, wymieszać i również ostudzić.
Chłodne ciasto polać polewą.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz