niedziela, 9 lutego 2014

Niesamowite czekoladowe ciasto z kremem oraz truskawkami

 Bardzo czekoladowe. Trochę wilgotne i pyszne. Prosty krem. Mrożone, pachnące latem truskawki. Zdrowy dodatek. Deser idealny.


Czekoladowe ciasto z kremem oraz truskawkami

/tortownica 23 cm/

250g gorzkiej czekolady, około 70%
120g masła
1 niepełna szklanka trzcinowego cukru
4 jajka, oddzielone żółtka od białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka otrębów pszennych
masło do wysmarowania formy

150g mascarpone
150g śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru

1 szklanka truskawek

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. W między czasie kilka razy zamieszać. Lekko ostudzić. Dodać żółtka, połowę cukru, obie mąki i otręby. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po 1 łyżce pozostałego cukru i miksować po każdej porcji, aby uzyskać sztywną i lśniącą pianę. 2 łyżki ubitych białek dokładnie wymieszać z czekoladową masą. Powoli dodawać "rozluźnioną" czekoladę do reszty piany. Wymieszać bardzo dokładnie.
Ciasto przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku przez około 35 minut. Po tym czasie studzić jeszcze przez 10 minut lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Ubić śmietankę na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder, zmiksować.
Na ciasto wyłożyć krem i ułożyć truskawki.
Smacznego!


4 komentarze: