poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tarta porowo - czosnkowa z serami


Tarta porowo - czosnkowa z serami

/forma około 27 cm/

Spód
150g masła
2 szklanki mąki
2-3 łyżki letniej wody
1/2 łyżeczki soli

Wierzch
2 duże pory
200g śmietanki 30%
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
60g sera żółtego, starkowanego
1 serek camembert, pokrojony w plasterki
sól i pieprz

Ze składników na spód zagnieść ciasto. Jeśli jest twarde, dodać niewielką ilość wody. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowe ciasto przełożyć na formę, zrobić dziurki widelcem. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pory pokroić na 2 cm kawałki i gotować przez 5 minut. Odcedzić. W misce wymieszać śmietankę, jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz ser żółty. Dodać sól i pieprz.
Na podpieczony spód położyć kawałki porów, zalać masą oraz położyć plasterki camemberta. Piec ponownie w 180 stopniach przez około 10 minut.
Tartę najlepiej kroić po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Masa będzie wtedy miała lepszą konsystencję - łatwiejsze krojenie.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz