czwartek, 9 stycznia 2014

Pralinki kokosowo-migdałowe oblane czekoladą


Pralinki kokosowo-migdałowe oblane czekoladą

/około 25 pralinek/

70 g wiórków kokosowych
150 g płatków migdałów
100 ml śmietanki 30 %
80g masła
3 czubate łyżki cukru pudru

100g gorzkiej czekolady, min. 70%

Płatki migdałów lekko rozdrobnić. Wymieszać je z cukrem pudrem oraz wiórkami. Odstawić. W rondelku rozpuścić masło razem ze śmietanką. Przygotowanym płynem zalać odstawione składniki. Wymieszać i ostudzić. Włożyć na noc do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z masy uformować kulki i oblać je czekoladą. Położyć na talerzu z papierem do pieczenia, wtedy będzie je łatwiej odkleić. Wstawić na 30 minut do lodówki (do zastygnięcia).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz