piątek, 6 grudnia 2013

Pralinki czekoladowe z orzechami laskowymi


Pralinki czekoladowe

125g serka mascarpone
130g gorzkiej czekolady, 70 %
40g orzechów laskowych
1 i 1/2 łyżki masła

do obtoczenia
70g gorzkiej czekolady, 70 %
40g orzechów laskowych

Serek mascarpone wyjąć z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone delikatnie zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Posiekać drobno orzechy laskowe. Dodać ostudzoną czekoladę oraz orzechy i jeszcze raz zmiksować. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjąć i uformować niewielkie kuleczki. Wstawić ponownie do lodówki.
W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i posiekać orzechy. Wyjąć przygotowane czekoladki. Pralinki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypywać orzechami. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz