sobota, 14 grudnia 2013

Delikatnie cytrynowe babeczki z kawałkami czekolady oraz korzennym kremem


Cytrynowe babeczki z kawałkami czekolady

/około 12 babeczek/

3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki trzcinowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
170g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady, posiekanej

Obie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika wsypać do miski i lekko wymieszać. Odstawić. Dokładnie, na puszystą masę utrzeć mikserem masło z "cukrami". Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując. Dodać odłożone suche składniki, ekstrakt oraz czekoladę i zmiksować na najmniejszych (!) obrotach. Masą napełnić foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.

Korzenny krem

2 łyżeczki przyprawy do piernika
300g śmietanki 30%
125g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone, cukier oraz przyprawę i ponownie zmiksować.
Ostudzone babeczki udekorować kremem.
Smacznego!


2 komentarze: