czwartek, 26 grudnia 2013

Czekoladowy tort bezowy z kremem oraz frużeliną porzeczkową


Beza czekoladowa

(inspiracja - Kwestia Smaku)

8 białek
2 szklanki białego cukru (440g)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

60g czekolady 70% , posiekanej
1 łyżka kakao

Perfekcyjnie oddzielone białka od żółtek ubić na idealnie sztywną pianę. Dodawać cukier po 1-2 łyżkach. Po każdej porcji dokładnie zmiksować. Piana musi być gęstą, sztywna i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę (!) kakao i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać ocet i mąkę oraz jeszcze raz dokładnie ubić. Do piany dodać czekoladę i kakao. Delikatnie wymieszać wykonując kilka ruchów.
Na 2 blaszkach wyłożyć papier do pieczenia i narysować na każdej z nich okrąg, około 22 cm. Położyć na nie pianę z białek. Delikatnie uformować. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni i piec dalej przez 2 godziny i 50 minut. W razie potrzeby bezę możemy potrzymać kilka minut dłużej w wyłączonym piekarniku.


Krem

250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii

+kilka łyżek frużeliny porzeczkowej

Śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i zmiksować. Dodać cukier puder oraz wanilię i ponownie zmiksować.

Przed podaniem na jedną bezę wyłożyć cały krem. Polać frużeliną. Przykryć drugim blatem bezy.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Vypadá to moc dobře!!!Také jsem letos upekla dort Pavlova a nahoru jsem dala šlehačku a čerstvé ovoce.Prostě pycha!!! Ale těch kalorií! Pa- Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. MAM ZASZCZYT BYCIA 11-LETNIĄ KUZYNKĄ TEJ WSPANIAŁEJ KUCHARKI :-) :-) :-)
    AGA WIESZ O KOGO CHODZI ???

    OdpowiedzUsuń