niedziela, 1 grudnia 2013

Czekoladowo-kawowe ciasteczka z nutą pomarańczy oraz solą morską


Pyszne, ciasteczka z kakao, kawą, skórką pomarańczową, cynamonem oraz oczywiście dla zdrowia - otrębami pszennymi. Wzbogaciłam je gruboziarnistą solą morską. W ten sposób smak stał się inny, ale jeszcze bardziej ciekawy.


Czekoladowo-kawowe ciasteczka z nutą pomarańczy oraz solą morską

1 szklanka mąki
1/3 szklanki otrębów pszennych
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka kawy zmielonej
1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki cukru muscovado
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
170g masła
1 jajko
skórka starta z jednej pomarańczy

Wymieszać mąkę, otręby, kakao, sól, cynamon i kawę.
Masło utrzeć z cukrem i muscovado. Dodać jajko, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. Zmiksować. Dodawać partiami wymieszane wcześniej suche składniki i po każdej z nich delikatnie miksować. Miękkie ciasto przełożyć na folię spożywczą i uformować rulon. Zawinąć i włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny.
Po tym czasie, wyjąć ciasto. Rozwinąć i pokroić je w plastry o grubości 6-7 milimetrów. Ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka powinny być lekko miękkie. Wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. so yummy!

    xx

    http://spoonfulofdiamonds.com
    http://www.facebook.com/SpoonfulOfDiamonds

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie i bardzo świątecznie! :)) już nie mogę doczekać się bożonarodzeniowych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń