niedziela, 6 października 2013

Tarta z czekoladowym ganache


Czy może być coś lepszego niż tarta z czekoladowym ganache w słoneczny, jesienny dzień? 
Z prażonymi płatkami migdałów, szybki, niedzielny deser mamy gotowy!


Tarta z czekoladowym ganache

/na formę o średnicy 24 cm/

180g mąki pszennej
100g masła
3 łyżki cukru pudru

300g śmietanki 30%
200g czekolady min. 70% kakao
4 łyżki stołowe płatków migdałów

Zagnieść ciasto z masła, mąki oraz cukru. Zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na około 5 minut. Wyjąć i wyłożyć ciastem formę do tart. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Śmietankę zagotować i zalać nią połamaną na drobne kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Masę wlać na wystudzone ciasto. Tartę z chłodną masą włożyć do lodówki na kilka godzin.
Płatki migdałów uprażyć na patelni. Posypać nimi tartę.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz