piątek, 25 października 2013

Czekoladowe muffinki z bitą śmietaną oraz sosem dyniowym



Czekoladowe muffinki

/12 papilotek/

1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
160g brązowego cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
20g kakao
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
250ml mleka
125g roztopionego masła
2 jajka
70g orzechów laskowych, posiekanych

masło + mąka/cukier do foremek

Foremki wysmarować masłem oraz obsypać wybranym składnikiem. Odstawić.
Jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubić na bardzo puszystą masę. Dodać ochłodzone, roztopione masło. Wymieszać.
Wymieszać mąkę z otrębami, kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Mieszając dodawać mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, dodać czekoladę oraz orzechy i ponownie wymieszać.
Wypełnić papilotki masą. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Ostudzić.

Sos dyniowy

/120ml/

1/2 szklanki wody
3 łyżeczki śmietanki 36%
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki puree dyniowego
1 łyżeczka cukru muscovado

W rondelku zagotować wodę razem z przyprawami (imbir, gałka, cynamon, cukier waniliowy). Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut. Przelać przez sitko, aby usunąć pozostałości po przyprawach. Dodać śmietankę, puree oraz cukier muscovado i wymieszać.
Trzymać w lodówce przez 3-4 dni.

Bita śmietana

1 opakowanie śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.

Podanie
Na ostudzone muffinki kładziemy krem z bitej śmietany i polewamy sosem dyniowym. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Smacznego!



 


1 komentarz: