piątek, 20 września 2013

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

 
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

1,5kg dyni
0,5l wywaru warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 cebula
2 łyżki masła
pieprz
sól
imbir w proszku

płatki migdałów

Dynię umyć i pokroić na paski o grubości około 1cm. Upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut, aż dynia zmięknie. Usunąć skórę i środek. Pozostałą część pokroić na kawałki. Przygotować wywar warzywny. Następnie na patelni rozgrzać masło i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Dynię wraz z cebulką oraz wywarem zmiksować. Dodać pieprz, sól i imbir, ponownie miksując. Do powstałej zupy wlać mleczko i dokładnie wymieszać. Podgrzać.
Podawać z płatkami migdałów.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz