wtorek, 24 września 2013

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym pod beszamelem


 

Makaron z sosem pomidorowym

/składniki na 2 naczynia widoczne na zdjęciach/

250g makaronu
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 obranej i pokrojonej szalotki
1 duży ząbek czosnku, obrany i posiekany
niewielki kawałeczek ostrej papryki, również drobno pokrojony
suszone zioła prowansalskie
sól morska
pieprz czarny
oliwa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni delikatnie podsmażyć szalotkę, czosnek i papryczkę na rozgrzanej oliwie. Wrzucić pomidory i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy sos zmniejszy swoją objętość, doprawić. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i odstawić.

Beszamel

/na 2 naczynia potrzebujemy podwójną porcję składników/

1 i 1/2 łyżki mąki
1 i 1/2 łyżki masła
około 1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
czosnek w proszku

Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę, szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Kiedy składniki będą idealnie połączone, powoli wlewać mleko. Ciągle mieszać (trzymamy na średnim ogniu, niewielkim) do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawić i zdjąć z ognia.

Zapiekanka

makaron z sosem
beszamel
1 mozzarella
listki bazylii

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do naczynia włożyć makaron z sosem, położyć mozzarellę, zalać beszamelem. Piec przez około 15-20 minut do zapieczenia góry.
Podawać z listkami bazylii.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz