niedziela, 8 września 2013

Słoneczna pogoda = kolorowa sałatka z niecodziennym sosem


Zdrowe jest pyszne. A może pyszne jest zdrowe? Robiąc tą sałatkę nie myślałam, że okaże się zdrowym posiłkiem zawierającym składniki odżywcze. Pasuje do mięs, ale jako samodzielny posiłek też jest świetna. Polecam!


Zdrowa sałatka z granatem oraz ananasowym sosem

1/2 mixu sałat
1/2 opakowania fety
2/3 granata
200g pomidorków koktajlowych
pestki słonecznika
pestki dyni
garść otrębów przennych

Sos

1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki ananasowego octu winnego
sól morska
pieprz czarny



Na talerzu ułożyć sałaty, posypać pestkami i otrębami. Następnie włożyć ziarna granatu oraz pokrojone na pół pomidorki. Dodać pokrojoną fetę.
Składniki sosu dobrze wymieszać (najlepiej w shakerze). Polać sałatkę chwilę przed podaniem lub sos wlać do dzbanka/ dozownika na sos i dodawać podczas posiłku.
Smacznego!



1 komentarz: