wtorek, 3 września 2013

Pada deszcz, a ja chcę jeść! Tarta z pomidorami, pieczarkami i serami.





Tarta z pomidorami, pieczarkami i serami

1 opakowanie ciasta francuskiego

20 dag pieczarek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor / 2 małe pomidory
około 100 g serka topionego
kawałek dziugasa / innego twardego żółtego sera starkowanego na średnich oczkach
oliwa z oliwek

sól morska
pieprz ziołowy
rozmaryn

Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tart i podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
Pieczarki obrać, dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Wraz z pieczarkami poddusić na oliwie aż do wyparowania wody z grzybów. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem. Pomidor pokroić w plasterki. Na podpieczony spód wyłożyć kolejno: serek topiony (np. porcje łyżką), pieczarki, pomidor oraz ser. Piec przez około 15-20 minut.

Najlepiej smakuje w chłodny jesienny dzień prosto z piekarnika !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz