sobota, 14 września 2013

(Nie)zwykły obiad, czyli polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

 

Polędwiczkę marynujemy przez około 12 godzin (najlepiej w nocy) w lodówce.

Marynata (i polędwica)

średniej wielkości polędwica wieprzowa

2 ząbki czosnku
5 ziarenek czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek

Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do miski z polędwicą i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki.

Następnego dnia:

Polędwicę lekko obsmarzyć, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut.


 Sos żurawinowy

1/2 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki wody
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
100g żurawiny

Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i zagotować. Dusić na małym ogniu 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do podania - puree ziemniaczane

1kg ziemniaków
1/4 kostki masła
sól 
pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić. Dodać masło, sól i pieprz. Rozgnieść tłuczkiem na gładką masę.

Obiad :-)
Na talerzu ułożyć kawałki polędwicy, polać je sosem. Obok położyć puree. Można posypać pietruszką.

Smacznego!

1 komentarz: