poniedziałek, 2 września 2013

Kończymy sezon! Cukinia z grilla


Grillowana cukinia

2 młode zielone cukinie
2 młode żółte cukinie

5 łyżek oliwy z oliwek
sos piri piri
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól morska
pieprz czarny

Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Warzywa pokroić wzdłuż na pół, następnie połówki na 3 części. Pędzelkiem nałożyć marynatę na kawałki cukinii. Piec na tackach około 40 minut na grillu.
Jeżeli chcemy, aby skórka cukinii była bardzo delikatna, a na grillu spędziła mniej czasu, to polecam lekko ją podpiec na patelni grillowej (wtedy przed ułożeniem na grillu znowu posmarować marynatą) i piec 30 minut.

Podawać do mięs lub jako samodzielną przekąskę.


Miłego grillowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz