poniedziałek, 2 września 2013

Grillowania ciąg dalszy... Delikatna papryka



Dlaczego na spotkaniach przy grillu głownie królują mięsa? Wszyscy mówią o karkówce, czy skrzydełkach, a o bakłażanie i cukinii rzadko się wspomina.
Warzywa, które rosną w miesiącach sprzyjających posiłkom na świeżym powietrzu przecież świetnie się nadają na grill. Naszych zdrowych i smacznych polskich dóbr latem jest wiele. Każde warzywo jest inne, każde może zostać przygotowane w różny sposób. Z paru ciekawie przyrządzonych gatunków wyczarujemy świetne menu. Zatem korzystajmy póki czas!



Papryka faszerowana serami i porem

5 papryk umytych i przekrojonych na pół
1/3 lub 1/2 pora
1/2 opakowania fety
garść starkowanego dziugasa lub innego twardego sera

oliwa z oliwek
sól
pieprz

Z papryk wydrążyć gniazda nasienne. Por pokroić na 0,5 cm plasterki. Następnie ułożyć kawałki pora na blaszce i podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ser feta pokroić w kostkę. Połówki papryk faszerować fetą i podpieczonym porem. Posypać starkowanym serem, polać oliwą i doprawić. Piec na tackach na grillu aż papryki będą miękkie (około 20 minut).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz