sobota, 28 września 2013

Dyniowe muffiny z aromatami jesieni



Muffiny z dynią, orzechami włoskimi oraz cynamonem
(inspiracja - Kwestia Smaku)

/składniki na 12 babeczek/

3/4 szklanki starkowanej na najdrobniejszych oczkach surowej dyni (odsączyć z soku!)
2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
2-3 łyżki pestek słonecznika
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1-2 łyżeczki przyprawy korzennej (lub ulubionych przypraw korzennych)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka

Do miski wsypać mąkę, otręby, cukier, przyprawy, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, wlać oliwę i dodać dynię. Wymieszać ponownie. Dodać orzechy i pestki, znów wymieszać. Masę rozlać do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 - 30 minut.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz