poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto dyniowe z pyszną polewą


A może dynia na słodko? Pewnie większość osób zna już taką wariację na temat tego warzywa. Ja lubię je pod każdą postacią. Jednak w tym cieście szczególnie. Jest ono niesamowite, pyszne, takie jesienne... Najlepiej smakuje z herbatą.
To ciasto wychodzi lekko wilgotne. Podobne trochę do babki piaskowej. Da się w nim rozpoznać poszczególne smaki, takie jak właśnie dynia czy limonka. Do tego słodka, mocno aromatyczna polewa.
Póki sezon na to warzywo trwa, zachęcam do pieczenia!

  

Ciasto dyniowe
(inspiracja - Kwestia Smaku)

/składniki na tortownicę 26 cm/

1kg dyni (250ml puree dyniowego, opis niżej)
200g masła
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2/3 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
skórka starta na najmniejszych oczkach z 2 limonek

Puree z dyni

Dynie ze skórą pokroić na mniejsze kawałki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 40 minut. Następnie usunąć skórę i pestki. Zmiksować na puree. Odmierzyć 250ml masy.

Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w rondelku mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Dodać cukier brązowy i biały oraz waniliowy. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Odmierzyć 1/2 szklanki na polewę i ją odstawić. Do pozostałej masy włożyć puree z dyni oraz skórkę z limonek. Ponownie wymieszać i lekko ostudzić. Dodać same żółtka i znów wymieszać. Dodać w 3 partiach mąkę połączoną z proszkiem do pieczeniu (po dodaniu każdej części dokładnie zamieszać). Białka ubić na idealnie sztywną pianę. Dodać do ciasta, mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Masę włożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wyjąć i ostudzić.

Polewa

odmierzone 1/2 szklanki masła z cukrem z przepisu na ciasto
4 czubate łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z limonki
 ew. woda

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli uważamy, że polewa jest za gęsta, dodajmy niewielką ilość wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

Chłodne ciasto polewamy polewą. Podajemy po jej lekkim zgęstnieniu.

Smacznego!



 

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Z dyni lubię też placki podobne do ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Z dyni lubię też placki podobne do ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje też świetnie! Takie placki też kiedyś jadłam, chyba muszę je zrobić, pamiętam, że były bardzo dobre...

      Usuń