poniedziałek, 9 września 2013

Brownie i sernik w jednym!







 Sernik z brownie
(inspiracja blog Pistachio)

/składniki na tortownicę około 20 cm/

Brownie
250g gorzkiej czekolady min. 70%
100g miękkiego masła
2 jajka
200g (szklanka) cukru
1/2 szklanki mąki

Masa serowa
2 jajka
160g (3/4 szklanki) cukru
750g twarogu (użyłam z wiaderka)

200g jeżyn

Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać 2 jajka i mąkę. Zmiksować. Dodać (lekko ostudzoną) czekoladę miksując do połączenia składników.
Jajka i cukier z masy serowej zmiksować w osobnej misce. Dodać ser i miksować do połączenia się składników.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej 2/3 masy brownie, na nią przełożyć połowę masy serowej. Następnie nałożyć masę czekoladową łyżką w kilku miejscach. Zakryć resztą sera. Piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Sernik nie powinien się przepiec, ale być upieczony. Uchylić drzwiczki w piekarniku, powoli studzić. Zimny sernik włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem położyć jeżyny i posypać cukrem pudrem.

Jeden kawałek spokojnie zaspokaja potrzebę czegoś słodkiego :)







1 komentarz: