piątek, 23 sierpnia 2013

Sezonowe dobra, czyli placki ziemniaczane z cukinią oraz śmietanowy sos z kurek



Placki ziemniaczane z cukinią

4 duże obrane ziemniaki
1/3 dużej cukinii
3 duże jajka
2 czubate łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
płaska łyżeczka soli

czosnek w proszku
pieprz
suszony lubczyk
kminek w proszku

olej do smażenia

Warzywa należy starkować na najdrobniejszych oczkach tarki. Wbić umyte jajka. Dodać mąkę, bułkę tartą, sól oraz przyprawy. Wszystko wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, znów dodać trochę mąki. Placki wkładać na rozgrzaną patelnię z olejem łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Układać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Śmietanowy sos z kurek

300 g kurek
1 opakowanie śmietanki 36%
1 posiekana mała cebulka
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki masła + 2 łyżki masła
łyżka oliwy + łyżka oliwy
sól

garść posiekanego koperku
pieprz ziołowy
suszony tymianek

Bardzo dokładnie umyć i oczyścić kurki. Następnie gotować 5 minut. Odcedzić.
Na patelni z jedną porcją masła i oliwy zeszklić cebulkę z czosnkiem. Posolić. Dodać kolejną porcję masła i oliwy. Następnie na patelnie wrzucić kurki. Smażyć grzyby na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę, dodać zioła i pieprz. Wymieszać i gotować 1-2 minuty. Gotowe!

Sos możemy również wykorzystać do innych ulubionych potraw :)
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Mniam! Pycha! Już przygotowałam i zjadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało! Jeśli sos został, polecam użyć
      do makaronu. Wystarczy posypać parmezanem i gotowe!

      Usuń