środa, 28 sierpnia 2013

Lato zamknięte w słoiku. Sos pomidorowy.



Bociany odlatują. Opuszczone gniazda, niegdyś zamieszkałe przez boćki, są puste. Takie smutne. A jeszcze niedawno młode ptaki uczyły się latać. 
Słońce jeszcze świeci. Jednak jego kolor jest inny. Siedząc w południe na zewnątrz, nie pali.
Noce są chłodniejsze.
Jest coraz więcej jabłek, a coraz mniej malin czy innych owoców leśnych.
Krótko mówiąc lato się kończy. Ale pomidory właśnie teraz są najlepsze.


Sos pomidorowy / Ketchup

/4 nieduże słoiczki/

1,5 kg pomidorów
1 posiekana cebula
2 pokrojone ząbki czosnku
1 nieduża pokrojona papryczka chili (jeżeli nie preferujemy ostrych smaków dodajmy 1/2 papryczki)
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki octu winnego
2-3 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki oliwy

sól morska
pieprz czarny
cynamon

Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać. Usunąć szypułki. Następnie w miarę drobno pokroić (np. ćwiartki na połowę). Włożyć do garnka wraz z cebulą, czosnkiem i papryczką. Zagotować. Teraz dodać ocet winny, oliwę, musztardę, cukier, sól i pieprz oraz cynamon. Gotować przez około 10 min (im dłużej, tym lepiej) mieszając co pewien czas. Po tym czasie wszystko zmiksować. Następnie zmiksowany sos gotować jeszcze przez 40 - 60 min. Ketchup musi być dość gęsty.
Należy go spożyć w ciągu kilku dni (trzymając w lodówce)  lub odpowiednio zapasteryzować.

Pasteryzacja
Gorący sos władać do dokładnie umytych słoików. Natychmiast zakręcać. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą do wysokości 3/4 słoików i gotować na niewielkim ogniu około 20 - 25 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem. Po wystygnięciu odwrócić słoiki. Gotowe!

Sos możemy wykorzystać jako składnik pizzy, jako ketchup na kanapkę czy do makaronu. Jest on bardzo uniwersalny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz